Tijdens een chaotische dienst als arts in opleiding kwam Ali Abdaal erachter dat nóg harder werken hem niet ging helpen. Hij realiseerde zich dat alles wat hij tot dan toe had geleerd over succesvol zijn, niet klopte. Harder werken zorgde er niet voor dat hij zich beter voelde – integendeel. Wat hem wél motiveerde en uiteindelijk succesvoller maakte, had alles met plezier te maken. Ali Abdaal beschrijft deze inzichten in zijn boek Feel-good productiviteit.
drie delen
De feel-good-productiviteitsmethode bestaat uit drie delen. Allereerst zijn er energizers: elementen die je nieuwe energie geven. Daarna leer je blokkades te overwinnen die tot uitstelgedrag leiden. Tot slot beschrijft Abdaal supporters die je kunt inzetten om het goede gevoel op de lange termijn vast te houden.
Spel
Spel, als eerste energizer, is een belangrijke sleutel tot productiviteit. Werk dat voelt als spelen en avontuur is leuk en voelt helemaal niet als werk. Creëer ruimte voor je nieuwsgierige kant, focus op het proces in plaats van het resultaat – dat maakt dat je meer geniet van een taak. Andere energizers zijn macht en mensen. Macht klinkt misschien vreemd in deze context, zelfs wat negatief, maar Abdaal bedoelt het meer als zelfvertrouwen en het vermogen om je werk en leven in eigen hand te nemen. Bij ‘mensen’ als energizer gaat het om mensen die je energie geven: relationele energie. Andere mensen kunnen onze stemming verbeteren en onze productiviteit verhogen. Ook het geven en ontvangen van hulp werkt positief. Tip: vraag eens wat vaker om hulp!
experimenten
Elk onderdeel staat vol met experimenten die je kunt uitproberen. Feel-good-productiviteit leer je niet uit een boek, maar door te doen. Zoals de ‘zelfvertrouwenschakelaar’ bij het onderwerp macht: wat zou er gebeuren als je écht het vertrouwen zou hebben dat je iets kunt? Jezelf deze vraag stellen kan helpen om de knop om te zetten.
De blokkades die Ali Abdaal in deel 2 onderscheidt, zijn: op zoek naar duidelijkheid, vind de moed en aan de slag. Als uitstelgedrag je verlamt, zijn de energizers uit deel 1 niet genoeg. Motivatie en zelfs discipline zijn vaak niet het probleem als je ergens tegenaan hikt. Aanmoedigingen als ‘Kop op!’ en ‘Even doorzetten’ werken dan niet. Er is een deblokkeringsmethode nodig. Wat houdt je tegen om iets te doen? Is het onzekerheid, angst of inertie? Van nature geven we de voorkeur aan zekerheid, al kunnen sommige mensen beter omgaan met onzekerheid dan anderen. Begin met gerichte vragen te stellen: waarom doe je dit, wat zit erachter als groter doel? Het doel kan SMART zijn, maar Abdaal raadt doelen aan die NICE zijn: near-term, input-based, controllable en energising. Zo’n doel is bijvoorbeeld: elke dag 30 minuten bewegen, met activiteiten die leuk en haalbaar zijn. Dit helpt je om doelen om te zetten in concrete stappen (wat). Daarna volgt het wanneer, waarbij je gebruikmaakt van triggers (tijdens het tandenpoetsen doe je balansoefeningen op één been) of tijd blokkeert voor je acties.
Supporters
Het derde deel behandelt de supporters voor de lange termijn. Deze zijn: sparen, opladen en afstemmen. Als je je beter voelt, houd je je werk langer vol en voorkom je een burn-out. Hoe doe je dat? Zeg ‘nee’ tegen projecten, weersta afleidingen zoals sociale media en neem pauzes. Breng meer tijd door in de natuur. Zelfs het luisteren naar vogelgeluiden helpt daarbij. En voel je niet schuldig als je niets doet.
De positieve insteek van productiviteit spreekt me aan en was de reden dat ik dit boek oppakte. Feel-good productiviteit leest vlot, omdat Ali Abdaal veel persoonlijke ervaringen toevoegt aan onderzoek dat anderen hebben uitgevoerd. Daardoor is het allesbehalve een theoretisch boek, en de experimenten nodigen uit tot actie.
Over Carla Verwijs
Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.