OnlineMagazine
Platform voor business professionals
q&a
Persoonlijke effectiviteit
We worden per uur 81 keer afgeleid. Eén op de vijf werknemers heeft burn-out klachten. En het is altijd tandje erbij, nooit tandje eraf. ‘Maar je kunt niet de hele dag pieken’, betoogt Oscar de Bos in ‘Focus Routine’. Het is tijd om ons werkritme aan te passen. Over leren leven en denken als een president; én acteer als een tijger die de hele dag lui ligt te wachten en alleen op zijn piekmoment achter zijn prooi aangaat.
Nieuwste artikelen Alle artikelen
recensie
Leiderschap
24 juni 2025
Rudy Kor
5-7 minuten leestijd
‘Kool-Aid voor de sekte van Trump’ is het derde deel van Frank Schapers trilogie over het leiderschap van Trump: ‘The Great American Dictator’. Je moet er er wel even voor gaan zitten, de boeken zijn volumineus. Schaper laat zien hoe Trump zich ontwikkelde van een matige ondernemer en tv-persoonlijkheid tot een sekteleider en dictator binnen de Amerikaanse politiek.
column
Algemeen management
24 juni 2025
Kim Jansen
2-3 minuten leestijd
Je hoeft als oudere generatie echt geen hoody te dragen, ‘cringe’ of ‘slay’ te roepen in vergaderingen of botox te overwegen om nog serieus genomen te worden. Die geforceerde aanpassing doet meer kwaad dan goed. Het leidt tot eenheidsworst, niet tot het benutten van generatiediversiteit.
preview
Verandermanagement
24 juni 2025
Patricia Braat
3-4 minuten leestijd
Is het echt mogelijk om een verandering in gang te zetten vanuit de werkvloer, binnen de grenzen van een hiërarchisch systeem? Veel mensen denken van niet, maar in ‘De Spreeuwenzwerm’ laat Patricia Braat zien dat het wél kan – als je weet hoe. In haar preview legt zij uit hoe beweging van onderaf leidt tot duurzame verandering.
recensie
recensie
24 juni 2025
Rogier van der Wal
2-3 minuten leestijd
Na jaren van brede maatschappijkritiek richt Paul Verhaeghe zich in zijn nieuwste boek op een fundamentelere vraag: wat is wijsheid, en waarom is kennis niet genoeg? In ‘Wijsheid’ onderzoekt hij de grenzen van wetenschap, de rol van ethiek en onze behoefte aan zingeving. In zijn recensie gaat Rogier van der Wal in op zijn betoog.
recensie
Strategisch management
23 juni 2025
Peter de Roode
3-5 minuten leestijd
Geopolitiek is allang geen ver-van-je-bedshow meer, zeker niet voor internationaal opererende bedrijven. In ‘Impact van Geopolitiek’ laten Blom, Korteweg, Néhmé en Okano-Heijmans zien hoe ondernemingen geraakt worden door mondiale spanningen – en hoe ze daarop kunnen anticiperen. In zijn recensie gaat Peter de Roode in op de waarde van dit actuele boek.
interview
Algemeen management
23 juni 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Complexe vraagstukken vereisen een nieuwe benadering, schrijven dialoogbegeleiders Jindra Kessener en Rens van Loon in ‘Dialoogrevolutie’. Ze beschrijven hoe organisaties via de dialoog vanuit alle relevante perspectieven en een gedeeld moreel kompas tot een besluit kunnen komen. ‘Polarisatie in het bedrijfsleven is makkelijker op te lossen dan in de politiek.’
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Recensies Alle Recensies
recensie
Mens en maatschappij
23 juni 2025
Rogier van der Wal
3-4 minuten leestijd
Nadat ze in haar vorige essay het begrip ‘wellness-rechts’ introduceerde, richt Roxane van Iperen zich nu op de sluipende ondermijning van onze democratie. In ‘Eigen planeet eerst’ stelt ze indringende vragen over systeemdwang, populisme en het tekort aan moreel kompas. In zijn recensie gaat Rogier van der Wal in op haar betoog.
recensie
Algemeen management
20 juni 2025
Petra Kuipers
3-4 minuten leestijd
Het woord ‘relatietekort’ bestond nog niet, maar je krijgt er meteen een gevoel bij. In een wereld waarin burgers voor overheidsinstellingen ‘klanten’ zijn geworden, waarin werknemers human resources worden genoemd en waarin we elkaar vaker via schermen dan face-to-face ontmoeten, raakt het begrip een pijnlijke snaar.
recensie
Marketing
20 juni 2025
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Beïnvloeden zonder te manipuleren — kan dat? In ‘101 Beïnvloedingstechnieken’ bundelt Nicol Tadema bekende én minder bekende psychologische principes in een helder en praktisch naslagwerk voor professionals die effectiever willen communiceren. In zijn recensie laat Peter de Roode zien hoe dat werkt.
Interviews Alle Interviews
Interview
Ondernemen
18 juni 2025
Bas Hakker
5-7 minuten leestijd
Serkan Gözmen, medeoprichter van WeMessage, vertelt over zijn ondernemersreis, het gevecht tegen vooroordelen en de lessen uit tien jaar vallen en opstaan. Hij schreef het boek ‘3-0 Achter - Allochtoon, ondernemer, verbinder: van niets naar een miljoenenbedrijf.’
interview
Verandermanagement
16 juni 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Het mantra disrupt yourself leidt niet alleen tot stress en onzekerheid, maar ook tot machteloosheid en het verlies van verbondenheid, schrijft bedrijfsadviseur Ashley Goodall in ‘Verandermanie’. Organisaties doen er volgens hem beter aan om hun werknemers te zien als mensen van vlees en bloed. ‘De lessen uit Wie heeft mijn kaas gepikt? zijn prietpraat.’
Interview
IT-management / ICT
13 juni 2025
Paul Groothengel
5-6 minuten leestijd
Leidinggevenden komen om in het dagelijks werk en hebben vrijwel geen ruimte meer voor strategisch leiderschap. Dat kan wél als je je slim laat ondersteunen door AI. Daardoor werk je effectiever, mede omdat je je teams veel zelfstandiger kunt laten opereren, schrijft leiderschapscoach Taco Oosterkamp in ‘Cruisecontrol’.
Podcasts Alle Podcasts
podcast
Verandermanagement
12 juni 2025
Daniël Wolfs
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'De Veranderfilosoof' roept Daniël Wolfs op tot meer reflectie in organisaties. In plaats van direct te grijpen naar modellen, stappenplannen en managementjargon, pleit hij voor het stellen van fundamentele vragen: waar ben je mee bezig, wat raakt je in je werk, en hoe verhoud jij je tot de missie van de organisatie?
podcast
Psychologie
29 mei 2025
Ernst-Jan Pfauth
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'Intentioneel leven' onderzoekt schrijver en ondernemer Ernst-Jan Pfauth wat er gebeurt als je niet op de automatische piloot blijft doordenderen, maar bewust kiest hoe je je tijd en aandacht inzet. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over dankbaarheid, aandacht en waarom intentioneel leven ook een daad van verzet is.
podcast
Organisatiekunde
15 mei 2025
Maarten Gehem
1-2 minuten leestijd
Waarom lukt het ons zo slecht om verder te kijken dan de volgende verkiezing? In zijn boek 'Langetermijndenken in beleid', dat hij samen met Arjen Gielen schreef, pleit Maarten Gehem voor meer ruimte voor toekomstgericht beleid – juist in een wereld die vooral draait om kortetermijnresultaten.
Previews Alle Previews
preview
Verandermanagement
23 juni 2025
Frank van den Ende
3-4 minuten leestijd
In veel organisaties is ‘innovatie’ een toverwoord geworden – aantrekkelijk op papier, maar zelden verankerd in de praktijk. In zijn boek ‘Stop met Innoveren’ pleit Frank van den Ende voor een fundamentelere benadering: duurzame verandering die begint bij het versterken van de basis. In zijn preview licht hij toe hoe dat werkt.
preview
Marketing
20 juni 2025
Chantal Smink
4-5 minuten leestijd
Het internet speelt het spel niet meer mee – tenminste, niet zoals we gewend waren. SEO levert steeds minder verkeer op, AI pikt je content in en social media straft links genadeloos af. In haar boek ‘Het Contentkanon’ pleit Chantal Smink voor een radicaal andere aanpak. In haar preview legt zij uit hoe je die transitie maakt.
preview
Verandermanagement
19 juni 2025
Steven van den Heuvel
3-4 minuten leestijd
Zorgvuldig samengestelde teams met sterke leiders zijn geen garantie voor effectieve samenwerking. In veel managementteams blijft de impact uit door blinde vlekken en eilanddenken, wat zich uit in ineffectieve heidagen zonder constructief conflicten aan te gaan of echte keuzes te maken. Het High Impact MT biedt drie concrete pijlers om daarin écht het verschil te maken. In zijn preview legt Steven van den Heuvel uit hoe.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
actueel
20 juni 2025
Managementboek Redactie
leestijd
Drie debuterende twintigers staan met hun boeken op de shortlist voor het Regenboogboek van het Jaar. Dat heeft Splinter Chabot als jurylid en oud-winnaar bekendgemaakt. De drie boeken zijn volgens lezers de beste lhbtiqa+-boeken van het afgelopen jaar. Deze publieksjuryprijs is een samenwerking tussen Lezerscommunity Hebban.nl en queer magazine Winq.
nieuws
actueel
18 juni 2025
Managementboek Redactie
1-2 minuten leestijd
De vijf genomineerden van de tiende editie van de Hebban Debuutprijs zijn bekendgemaakt door lezerscommunity Hebban.nl. De shortlist werd samengesteld door een honderdkoppige lezersjury die gezamenlijk alle genomineerden op de longlist heeft gelezen.
nieuws
actueel
30 mei 2025
Marjan Maandag
3-5 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
Opinie Alles in Opinie
achtergrond
Psychologie
10 juni 2025
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Bertrand Weegenaar onderzoekt hoe je een betekenisvol en duurzaam leven vormgeeft. Geïnspireerd door onder meer Designing Your Life en Deep Life Design ontdekt hij dat een leven ontwerpen vraagt om actie, reflectie en creativiteit. Hij vertelt hoe hij zijn ‘duurzaamheidsavontuur’ naar de praktijk bracht.
column
Marketing
3 juni 2025
Harald Pol
5-7 minuten leestijd
Een duurzame klantrelatie is voor veel organisaties een heilige graal. Maar wat als je klant helemaal geen relatie met je wíl? Of als je verwachtingen en normen onuitgesproken blijven – of worden overschreden? In deze bijdrage legt Harald Pol uit hoe organisaties betekenisvolle klantrelaties opbouwen én onderhouden.
column
Verandermanagement
27 mei 2025
Elleke van Gelder
2-3 minuten leestijd
Ik kom ze steeds vaker tegen: zuchtende mensen die hun hoofd laten hangen bij het zien van de welbekende geeltjes die een sessiebegeleider tevoorschijn tovert. ‘Niet weer!’ Mensen zijn moe. Geeltjesmoe. Zo moe zelfs dat ik steeds vaker nadrukkelijk de opdracht krijg om in mijn voorstellen weg te blijven van geeltjes plakken. Waarom?
Videos Alle Videos
video
Marketing
12 november 2024
Paul Hassels Mönning
leestijd
Duurzame verleiding werd genomineerd voor de PIM Marketing literatuurprijs en is inmiddels aan een herdruk toe. Reden temeer om dit boek eens van kaft tot kaft door te nemen en te bespreken. Het boek roept op om duurzaamheid niet als 'corvee' maar als een kans te zien. Liever spreken de auteurs Marjolijn Meynen en Ed Stibbe van leefzaamheid, want duurzaamheid 'klinkt zo duur'.
video
Personeelsmanagement
27 november 2023
leestijd
Derk van der Pol gaat op zoek naar de verhalen achter de boeken op Managementboek. In deze video gaat hij op bezoek bij Karen Sikkema en Michiel van Eunen. Zij zijn auteurs van het boek 'Spelen Werkt', Managementboek van het jaar 2023. Waarom werkt spelen? Wat maak je met dit perspectief nu meer mogelijk dan andere vormen van leren? Derk neemt het spel Jenga mee, immers: als spelen werkt, zal dat voor een interview toch ook zo gelden?
video
Verandermanagement
16 juni 2023
Thijs Homan, Rob Wetzels
leestijd
In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Thijs Homan en Rob Wetsels over hun boek 'Wat nu!? - Nieuw perspectief op gedragsverandering voor klimaat'. Het boek is geen lichte kost, maar een diepgaande verkenning van grootschalige gedragsverandering.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Meest gelezen
Interview
Communicatie en media
4 juni 2025
Marianne ter Mors
4-6 minuten leestijd
Poef! Weg is die saaie vergadering. Voor je geestesoog verschijnt een hoofdpersoon. Een plek. Een moment in de tijd. Je voelt de euforie en denkt: dáár wil ik bij zijn. Het verhaal laat je niet meer los… In ‘Maak van verhalen je superkracht’ delen Jeanne Bakker en Ria van Dinteren hoe jij jouw toehoorders nét zo kunt raken. Met verhalen die blijven kleven.
Interview
Personeelsmanagement
23 mei 2025
Peter Spijker
7-9 minuten leestijd
In organisaties en voetbalclubs presteert een mens het best binnen zijn comfortzone – mits die comfortzone goed begrepen en benut wordt. Rolf Baarda ontwikkelde een model waarmee leidinggevenden, spelers, trainers én bestuurders beter op hun plek komen. In ‘De maakbare samenwerking’ past hij zijn denkmodel toe op de werkvloer en in ‘De speler, de trainer en de bestuurder’ op het voetbalveld. Een gesprek.
Interview
IT-management / ICT
26 mei 2025
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
AI biedt prachtige mogelijkheden, maar zorgt ook voor de nodige risico’s. Die de grondrechten en veiligheid van burgers kunnen bedreigen. Daarom kwam de EU met de AI Act. Wat moeten organisaties hiermee? Joris Hutter, partner bij bureau PMP - Privacy Management Partners, komt met antwoorden in ‘Grip op de AI Act’, dat hij schreef met drie collega’s.
podcast
Leiderschap
6 februari 2025
Andor de Rooy
2-3 minuten leestijd
Wat betekent kalmte in een wereld vol turbulentie en prikkels? In zijn boek 'Kalmte' onderzoekt Andor de Rooy hoe leiders (en eigenlijk iedereen) rust kunnen vinden, zelfs in de meest uitdagende situaties. In deze aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over moedig leiderschap en het belang van reflectie.
podcast
Psychologie
29 mei 2025
Ernst-Jan Pfauth
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'Intentioneel leven' onderzoekt schrijver en ondernemer Ernst-Jan Pfauth wat er gebeurt als je niet op de automatische piloot blijft doordenderen, maar bewust kiest hoe je je tijd en aandacht inzet. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over dankbaarheid, aandacht en waarom intentioneel leven ook een daad van verzet is.