OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Interviews
Interviews van Managementboek zijn onafhankelijk en komen tot stand in samenwerking met onafhankelijke journalisten.
Pagina 101 van 2.303 resultaten
interview
Economie
23 juli 2010
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
Staat hij symbool voor de nieuwe bankier? Feit is dat Peter Blom, directievoorzitter van de Triodos Bank, duurzamer opereert dan de meeste van zijn collega’s. Zijn opvattingen over de financiële crisis en de lessen die we daaruit zouden moeten trekken, zijn opgetekend in Het nieuwe bankieren. ‘Deze financiële crisis hangt samen met de veel ingrijpender problemen van deze tijd, zoals het klimaatvraagstuk, de energiecrisis en de voedselcrisis.’
interview
Psychologie
21 juli 2010
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Ze schrijft columns, populaire artikelen en boeken over alledaagse menselijke eigenaardigheden. Hoe je een eerste indruk van iemand krijgt, hoe je moet slijmen, over het ego dat ons in de weg staat. Ze maakt zich zorgen over ons instinctieve gedrag, dat in de huidige grootschalige samenleving veel schadelijke gevolgen heeft. Haar karakter omschrijft ze echter als pragmatisch en goed gehumeurd. Bij de boekenkast staat psycholoog, schrijver én dierenliefhebber professor Roos Vonk.
interview
Organisatiekunde
21 juli 2010
Linda Huijsmans
7-9 minuten leestijd
Cees Buys is een idealist. Aan de titel van zijn boek lees je dat niet meteen af, maar Opvolging en overdracht kijkt op een originele manier naar een van de grote economische problemen van dit moment: ondernemers die geen opvolger vinden. Hij komt bovendien met een creatieve oplossing.
interview
Economie
19 juli 2010
Jeroen Ansink
11-16 minuten leestijd
Hij staat bekend als een lastpak die tot vervelens toe gelijk heeft. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft, na vlammende betogen tegen de uitbuiting van ontwikkelingslanden en de oorlog in Irak, zijn pijlen gericht op de tekortkomingen van de financiële wereld. In Vrije val propageert hij hervormingen in de banksector en ‘kapitalisme met een menselijk gezicht’. ‘Zowel Wall Street als de Amerikaanse regering moeten het vertrouwen met de burger herstellen.’
interview
Algemeen management
18 juli 2010
Dominique Haijtema
14-20 minuten leestijd
Vertrouwen heeft de toekomst, is de stellige overtuiging van trainer Tica Peeman en reputatiedeskundige Mildred Hofkes. Die laatste denkt zelfs dat vertrouwen het geld zal vervangen als belangrijkste ruilmiddel. ‘We gaan naar een tijd waarin wij meer op zoek zijn naar verbinding.’
interview
Leiderschap
15 juli 2010
Eline Crijns
9-13 minuten leestijd
Hij is een veelzijdig persoon die zich niet laat tegenhouden door de gedachte dat hij iets niet kan. Hij is een ervaren leidinggevende, begenadigd tekenaar, fervent striplezer en aangeleerd schrijver. De boekenkast van Frank Schaper.
interview
Algemeen management
13 juli 2010
Joep Schrijvers
9-12 minuten leestijd
Hij is hoogleraar wijsbegeerte bij de afdeling managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en directeur van adviesbureau Walbos. Zijn werk kenmerkt zich door grote toegankelijkheid en diepzinnigheid. Hij is geestig en zet je voortdurend op het verkeerde been. Heel veel managers en professionals kennen hem; hij is een graag geziene gast in sprekersland. Dit keer staat bij de boekenkast: René ten Bos. Kijk hier naar een korte vidcast van het gesprek dat Joep Schrijvers had met René ten Bos.
interview
Inkoop en logistiek
12 juli 2010
Joep Schrijvers
8-12 minuten leestijd
Hij werkte bij de ING, was er directeur, werd ondernemer. Hij kende hoge pieken en diepe dalen. Zijn bedrijf ging ooit failliet. Zijn kennis van de moderne inkoop wordt alom geprezen. Hij is charmant, vriendelijk en toegankelijk. Zijn mulo-leraar zei over hem dat het niets zou worden, maar onlangs werd zijn boek ‘Inkoop – een nieuw paradigma ‘bekroond tot Managementboek van het Jaar 2010. Deze maand: de Boekenkast van Gerco Rietveld.
Kijk hier naar een korte vidcast van het gesprek dat Joep Schrijvers had met Gerco Rietveld.
interview
Leiderschap
9 juli 2010
Jeroen Ansink
9-13 minuten leestijd
Volgens de Engelse managementgoeroe Marcus Buckingham besteden bedrijven nodeloos veel energie aan het verbeteren van de zwakke punten van hun werknemers. Veel efficiënter is het om hun krachten te bepalen en hun functie daaraan aan te passen. ‘Minder dan twee op de tien werknemers weten hun sterke punten het merendeel van de tijd te benutten.’
interview
Psychologie
8 juli 2010
Rick Nieman
11-16 minuten leestijd
De Deense wetenschapsjournalist en neurobioloog Lone Frank interviewde de afgelopen jaren de meest toonaangevende hersenonderzoekers over de hele wereld, en vatte hun bevindingen samen in De vijfde revolutie. Het is één van de interessantste boeken van de laatste jaren. Het toont aan dat er een wetenschappelijke revolutie gaande is op het gebied van neurologie, die onze levens verregaand en ingrijpend gaat veranderen.
interview
Marketing
8 juli 2010
Hans van der Klis
10-14 minuten leestijd
Het werk dat marketeers op dit moment doen, is verspilde moeite, zegt de Engelse marketing- en reclamegoeroe Mark Earls. Focusgroepen en andere methoden om te ontdekken wat de behoeften zijn van de consument gaan uit van de verkeerde premisse. De mens is geen onafhankelijk denkend wezen dat zelfstandig beslissingen neemt. In zijn boek De ultieme kudde betoogt Earls het tegenovergestelde: dat de mens een sociaal wezen is, dat in alles wat hij denkt en doet afhankelijk is van de mensen om zich heen.
interview
Strategisch management
5 juli 2010
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Zeker in barre tijden zouden bedrijven kritisch naar hun businessmodel moeten kijken. Want hoe houden ze anders het hoofd boven water? Hoe kunnen ze toch, tegen de stroom, in blijven groeien? Maar veelal wordt er helemaal niet naar het businessmodel gekeken. Of verzanden interne discussies over het juiste bedrijfsmodel in begrippenstrijd en wederzijds onbegrip. En gebeurt er dus niks. De aanpak die de Zwitserse wetenschapper Alexander Osterwalder beschrijft in zijn boek Business Model Generatie, biedt nieuwe handvatten.
interview
Algemeen management
18 juni 2010
Ben Kuiken
13-18 minuten leestijd
Het wereldberoemde Braziliaanse bedrijf Semco heeft een GPS-groep om de bedrijfsfilosofie op koers te houden. Werknemers mogen komen en gaan wanneer ze willen en hebben grote vrijheid om hun werk te doen zoals zij denken dat goed is. Maar bij de vrijheid hoort ook iets anders: het nemen van verantwoordelijkheid. ‘Je mag best op vrijdagmiddag naar de bioscoop gaan, maar je moet dan wel zorgen dat je werk af is. Vooral de jongere generatie vergeet dat nog wel eens.’ Op zoek naar de erfenis van Ricardo Semler.
interview
Organisatiekunde
18 juni 2010
Pierre Spaninks
6-9 minuten leestijd
Nee, zeggen ze allebei, ambitie om de goeroes van het facilitair management te worden hebben ze niet. Maar ze zijn het natuurlijk wel een beetje. Bert de Jong is al dertig jaar actief op dat terrein. Als consultant, als interim-manager en als projectmanager. Al die tijd in dienst van Twynstra Gudde. Herman Kok heeft er ook al weer vijftien jaar op zitten bij hetzelfde adviesbureau. Daarnaast is hij bezig met een promotieonderzoek in Wageningen. De Jong en Kok voeren het woord voor een groep van zes auteurs die samen het boek De facilitaire regieorganisatie in bedrijf schreven.
interview
Strategisch management
4 juni 2010
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, heeft in De innovatiemotor in beeld gebracht welke barrières baanbrekende innovaties moeten slechten voordat zij algemeen toegepast kunnen worden. Het Agentschap NL en het ministerie van Economische Zaken hebben het boek dat hij schreef in samenwerking met Marjan Ossebaard al op grote schaal ingekocht, vertelt hij. ‘Zij laten zich bij de vormgeving van het innovatiebeleid in de energiesector inspireren door dezelfde manier van denken.’
interview
Algemeen management
1 juni 2010
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
In Succes is niet voor lafaards beschrijft Paul Moers waarom sommige bedrijven het in crisistijd goed doen en andere bedrijven het onderspit delven. Moers, voormalig topmanager bij bedrijven als Unilever, Albert Heijn en Gall & Gall en tegenwoordig actief als consultant, concludeert dat nietsdoen geen optie is als het water ons tot aan de lippen staat. Met tien marketinglessen, die hij baseert op bekende en minder bekende voorbeelden, spoort hij ons aan om over te gaan tot actie.
interview
Advisering
1 juni 2010
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
In april promoveerde Jaap Schaveling aan de Nyenrode Business Universiteit op het onderwerp waarin hij al jaren als een van de belangrijkste autoriteiten geldt: interim-management. De uitkomsten van zijn onderzoek zijn opzienbarend: Schaveling haalt verschillende bestaande opvattingen onderuit, bijvoorbeeld over het belang van de stijl van leidinggeven. Van zijn onderzoek zijn twee boeken gemaakt: een praktijkgids, ‘Scoren met interim-management’, en een handelseditie van het proefschrift, ‘Succesvol interim-management’.
interview
Communicatie en media
1 juni 2010
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
In Getting Naked roept de Amerikaanse bedrijfsadviseur Patrick Lencioni zijn medeconsultants op om hun zwakke punten ruiterlijk toe te geven en zich met volle overgave in lastige situaties te storten. Dat levert veel goodwill op, zelfs als ze daarmee in eerste instantie een modderfiguur lijken te slaan. ‘Cliënten voelen het aan wanneer iemand zich voor hen opoffert.’
interview
Economie
21 mei 2010
Linda Huijsmans
4-5 minuten leestijd
Sander Tideman kijkt graag met een filosofische blik naar de wereld. Tot voor kort werden zijn essays over duurzaamheid en leiderschap nog vaak afgedaan als ‘zweverig’. Sinds de crisis is dat radicaal veranderd. In Mind over matter concludeert hij dat de economische wetenschap toe is aan een fundamentele heroverweging. Hij breekt een lans voor een andere perspectief op het kapitalisme, welvaart en winst. Er moet iets veranderen, en snel ook, vindt hij want: ‘Anders staat de volgende crisis morgen al voor de deur.’
interview
Marketing
17 mei 2010
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
In zijn boek De conversation manager draagt Steven Van Belleghem, managing partner van het Europese onderzoeksbureau InSites Consulting, zowel de traditionele adverteerder als CRM ten grave. Zijn antwoord op deze leemte: de Conversation Manager, een manager die op strategisch niveau word-of-mouth-marketing bedrijft. De droom van deze manager is dat zijn klanten net als bij voetbalclubs in de ‘wij-vorm’ gaan praten over hun favoriete merk.