OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 75 van 1.636 resultaten
recensie
Verandermanagement
27 maart 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
'Verandermanagement' beschrijft een methodische aanpak voor het vaststellen, ontwerpen, implementeren en evalueren van organisatieveranderingen. Deze aanpak wordt ondersteund met een door het hele boek terugkerend model, waarin strategische beleidsvorming en verandermanagement worden geïntegreerd.
recensie
Verandermanagement
9 maart 2009
Bram Kolk
3-4 minuten leestijd
'Het begint pas leuk te worden bij de vraag: Hoe krijg ik ze zover?' In 'Implementatiekunst' geven Marcel Kuhlman en Brigitte Hoogendoorn een bloemlezing van praktijkervaring met veranderingen gelardeerd met een aantal theoretische modellen. De ruggengraat van het boek vormt de stelling 'Veranderingen zijn niet te managen, maar implementaties en interventies wel.'
recensie
Verandermanagement
24 februari 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Organisaties zijn niet maakbaar en mensen kunnen niet veranderd worden. Met het om zeep helpen van een aantal hardnekkige mythes omtrent organisatieveranderingen zet Guus Hustinx de toon in zijn boek. 'Ecologisch veranderen van organisaties' bedient zich van een breed palet van theorieën. Zo is zijn betoog gebaseerd op systeemtheorie, wordt Ken Wilber erbij gehaald en is neuro-linguïstisch programmeren het gedachtegoed waaruit geput wordt om in gedrag van het individu te interveniëren. Een combinatie die ik in de recente literatuur rondom veranderen van organisaties nog niet ben tegengekomen. Het levert een inspirerend verhaal op, dat zowel subtiliteit kent als praktisch toepasbaar lijkt te zijn.
recensie
Verandermanagement
20 februari 2009
Pierre de Winter
8-11 minuten leestijd
The Three Laws of Performance (De drie wetten van prestatie) van Steve Zaffron en Dave Logan is een managementboek zonder ook maar één tabel. Volgens de auteurs vormen namelijk niet de cijfers het belangrijkste instrument om een organisatie aan te sturen, maar de taal.
nieuws
Algemeen management
19 februari 2009
Ben Kuiken
3-4 minuten leestijd
Kan een grote multinational als online winkel Amazon.com nog innovatief zijn? Met deze vraag luisterde Werner Vogels, de Nederlandse chief technology office van het bedrijf, een bijeenkomst van de Amsterdamse Innovatie Motor op. Zijn antwoord: yes, we can!
achtergrond
Algemeen management
16 februari 2009
Pierre Spaninks
7-10 minuten leestijd
In de televisieserie Extreme Home Makeover zet Ty Pennington als Grote Timmerman binnen een week een nieuw huis neer voor een ontredderd gezin. De gedachte aan een Business Edition van het populaire programma is verleidelijk, maar voor bedrijven en instellingen die in de problemen zitten, is zo’n quick fix een gevaarlijke illusie.
nieuws
Algemeen management
30 januari 2009
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
In dit vierde deel van de serie over de boeken die dit voorjaar verschijnen, richten we ons op de toekomst. De marketeers hebben hun hoop gevestigd op titels als Alle 13 goed of De 13 gouden wetten van recessiemarketing. De voorvechters van duurzaamheid zijn wat serieuzer en zinspelen op een noodzakelijke ommekeer. Een keuze uit de boeken die de komende maanden verschijnen op het gebied van marketing, innovatie en duurzaamheid.
nieuws
Algemeen management
19 januari 2009
Pierre Pieterse
De jury van het Managementboek van het Jaar heeft zojuist bekend gemaakt welke zes boeken voor 2009 genomineerd zijn voor deze prestigieuze titel. Op 10 maart 2009 wordt de prijs uitgereikt tijdens het zesde Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam.
recensie
Verandermanagement
16 januari 2009
Rudy van Stratum
4-6 minuten leestijd
Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman zullen de auteur van dit boek nog niet gebeld hebben met een verzoek iets over zijn nieuwe boek te komen vertellen. De boodschap is te complex om in een paar oneliners uit te leggen. De inhoud wijkt misschien ook te veel af van het mainstreamdenken, gaat te veel in tegen de gevestigde belangen.
recensie
Verandermanagement
18 december 2008
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
De titel van het boek van Frank Verschuur luidt: Slow Change (Versneller van sociale innovatie). Dat klinkt als een paradox. Slow aan de ene kant, versnellen aan de andere kant. In de praktijk blijkt het toch te kunnen.
recensie
Verandermanagement
16 december 2008
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Het leven bestaat uit dualiteit. Er zijn altijd tegenkrachten actief. Tegenpolen. Alleen zijn we dat sinds Decartes als mensheid uit het oog verloren. Voorbeeld: veel mensen die een conflict met iemand anders hebben, vergeten daarbij naar zichzelf te kijken, terwijl daar misschien ook wel een probleem ligt. Het nieuwe boek Brondenken van Dorien Lathouwers ordent de tegenpolen. Voor de individu, of voor het bedrijf als geheel.
achtergrond
Algemeen management
5 december 2008
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
'Ontwrichtende innovatie goeroe' Clayton Christensen richt zich in zijn nieuwe boek Disruptive Class (How Disruptive Innovation will change the way the World Learns) op de mogelijkheden van nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden om onderwijsvernieuwingen van de grond te krijgen. De massale aanschaf van computers in het onderwijs hebben deze vernieuwing niet gebracht. Co-creatie en gebruikersnetwerken hebben wel deze potentie. Andere recente boeken ondersteunen deze visie.
recensie
Verandermanagement
4 december 2008
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
In hun boek Onveranderbaarheid van organisaties vragen Leike van Oss en Jaap van ’t Hek aandacht voor de slecht begrepen en nauwelijks gewaardeerde kant van organisaties: haar identiteit. De auteurs sturen alle verandermanagers weer terug in hun hok.
interview
Verandermanagement
21 november 2008
Hans van der Klis
5-6 minuten leestijd
Antonie van Nistelrooij en Rob de Wilde schreven een boek over Whole Scale Change, met de titel Voorbij verandermanagement. Zij betogen dat veranderprocessen niet te managen zijn, maar hoogstens gefaciliteerd kunnen worden op interventieniveau. In hun boek brengen zij kennis en praktijk samen en presenteren zij nieuwe inzichten.
recensie
Verandermanagement
10 november 2008
Perry Oostrum
De tijd dat veranderingen in organisaties - en die van organisatieculturen in het bijzonder - zich lieten vatten in vaste recepten ligt achter ons. Gezien het grote aantal 'mislukte' verandertrajecten kan men zich afvragen of een dergelijke aanpak ooit heeft kunnen werken. 'Veranderen van organisatiecultuur - Veelvoudigheid in denken en doen' doet een alleszins geslaagde poging de lezer op een heel ander spoor te brengen voor de aanpak van veranderingen in een organisatiecultuur. Het is geschreven door dertien auteurs, onder redactie van Rob van Es, universitair docent Organisatiefilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.
recensie
Verandermanagement
30 oktober 2008
Teun van Aken
Reflecties over cultuurverandering in arbeidsorganisaties vormen de inhoud van de publicatie 'Veranderen van organisatiecultuur' onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es. Dertien auteurs, met ruime ervaring, hielden vier jaar debatten met hun gasten in bijeenkomsten van het platform Veranderen van Organisatie Cultuur (VOC) bij Sioo te Utrecht. In dit boek zetten zij hun bevindingen en ideeën uiteen.
interview
Verandermanagement
30 oktober 2008
Paul Groothengel
4-5 minuten leestijd
Hoe statisch is de cultuur van de organisatie waarin u werkt? Wel eens geprobeerd er iets aan te veranderen? Blijf proberen, maar weet waar u aan begint. Want het structureel veranderen van een cultuur is het meest weerbarstige onderdeel van ieder veranderingsproces. Dat is een van de belangrijkste boodschappen uit de bundel Veranderen van organisatiecultuur, onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es.
recensie
Verandermanagement
29 oktober 2008
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
Weinigen zullen zich direct geholpen voelen bij het lezen van 'zorgvuldige wanorde' als aanpak van veranderingen, zoals de flaptekst van het boek 'Voorbij verandermanagement' van Antonie van Nistelrooij en Rob de Wilde aangeeft. Maar wees gerust, want het is vooral de zorgvuldigheid die tekenend is voor de aanpak die deze auteurs met dit boek bieden.
recensie
Verandermanagement
28 oktober 2008
Jan Boerstra
Problemen zijn lastige obstakels die je moet oplossen. Maar ze kunnen ook een bron van creativiteit en samenwerking zijn. In haar studie 'Zonder wrijving geen glans' beschrijft Arienne van Staveren hoe fricties stroeflopende processen nieuw leven in kunnen blazen.
recensie
Verandermanagement
22 oktober 2008
Gertjan de Groot
Als veranderingen in organisaties telkens maar niet lukken, roepen leden van die organisatie al snel dat het aan de cultuur van de organisatie ligt. Even doen zij net alsof zij daar zelf geen deel van uitmaken. Hoewel cultuurveranderingtrajecten over het algemeen weinig succesvol zijn, genieten zij een blijvende populariteit. 'Veranderen van organisatiecultuur' verdiept het begrip organisatiecultuur, presenteert de verschillende opvattingen daarover en laat zien wat de dertien auteurs zelf doen om een organisatiecultuur te veranderen.