OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 73 van 1.636 resultaten
recensie
Algemeen management
17 augustus 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
De nieuwe Leen Zevenbergen komt eraan. Op 31 augustus verschijnt ’t Is groen! (en groener wordt het niet), de opvolger van het Managementboek van het jaar van 2007, En nu laat ik mijn baard staan! Het is wederom een boek waarmee hij mensen wil inspireren. ‘Het lijkt soms wel alsof mensen het prettiger vinden om hun droom te koesteren dan hem werkelijkheid te laten worden’, zegt hij. ‘Ik wil die mensen in beweging brengen.’
recensie
Verandermanagement
14 augustus 2009
Cynthia van der Zwan
3-4 minuten leestijd
De titel 'Veranderen als chaotisch proces' zal bij sommigen direct de wenkbrauwen doen optrekken. Veranderen een chaotisch proces? Veranderingen doorvoeren doe je toch volgens een vastomlijnd plan met helder omschreven stappen? Deze groep zal de deze cd van Thijs Homan direct moeten wegleggen. Of zich moeten voorbereiden op veel nieuwe inzichten!
recensie
Verandermanagement
13 augustus 2009
Marcel Boons
2-3 minuten leestijd
Dat de rol van 'het management' cruciaal is voor een succesvol veranderproces, staat voor mij vast. Als alleen de hoogste leider binnen een onderneming iets wil, maar zijn managers niet mee heeft, komt er van veranderingen weinig terecht. Veel managementboeken gaan over het bepalen van wat de verandering zou moeten zijn (strategie) en hoe die bereikt moet worden (tactiek). In het boek 'Management in zesvoud' belichten Ben Lievers en Jan Lubberding vooral de menselijke kant van een organisatieverandering.
column
Verandermanagement
11 augustus 2009
Pierre Pieterse
4-5 minuten leestijd
Betekent de huidige crisis het einde van de ongebreidelde vrije markt? Nee, het lijkt er niet op. Het neoliberale denken staat nog als een huis. De essentie van dat denken: laat alles over aan de markt. Dat levert vrije mensen en welvaart(groei) voor iedereen op.
recensie
Verandermanagement
7 augustus 2009
Marco van Marle
3-4 minuten leestijd
'Zie crises altijd als een potentiële kans, en niet alleen als afschuwelijke problemen die automatisch gedelegeerd moeten worden aan schadebeperkingsexperts. Een crisis kan aan jouw kant staan.' Zo vat John Kotter het begin van het hoofdstuk over het gebruiken van crises samen. Aangezien we volgens sommige economen te maken hebben met de grootste 'potentiële kans' sinds de jaren dertig, is het geen verkeerd moment het nieuwste boek van John Kotter, 'Een gevoel van urgentie!', te lezen.
recensie
Verandermanagement
6 augustus 2009
Perry Oostrum
2-3 minuten leestijd
De titel van 'Change Management' van Jan Lubberding en Ben Lievers maakt het de lezer niet moeilijk te raden waarover het handelt. Centraal staat de praktijkgerichte behandeling van een door de auteurs ontwikkeld en in de praktijk getoetst integraal veranderingsmodel. Dit model, IOV genaamd, geeft inzicht in de samenhang van aspecten die bij veranderingen in organisaties aan de orde komen. Het helpt op praktische wijze een veranderpad te ontwerpen en met succes door te voeren. Daarmee weten de auteurs een fraaie brug te slaan tussen theorie en praktijk. Ook voor de reeds met veel ervaring gezegende manager of adviseur zal verrast worden door bruikbare inzichten uit dit werk.
recensie
Verandermanagement
6 augustus 2009
Perry Oostrum
3-4 minuten leestijd
De titel van 'Change Management' van Jan Lubberding en Ben Lievers maakt het de lezer niet moeilijk te raden waarover het handelt. Centraal staat de praktijkgerichte behandeling van een door de auteurs ontwikkeld en in de praktijk getoetst integraal veranderingsmodel.
recensie
Verandermanagement
3 augustus 2009
Peter Vermeulen
Veranderingen in zorginstellingen zijn nog steeds aan de orde van de dag. De fusies en reorganisaties vliegen je om de oren. Hierdoor wordt de agenda van de middenmanager steeds vaker beheerst door veranderingstrajecten. Een middenmanager is diegene die zich een positie 'verworven' heeft tussen de top en de werkvloer in. 'De middenmanager als scharnier in verandering' is gebaseerd op de afstudeerscriptie van Tonny de Groot. Samen met Tanja ten Berge heeft zij dit boekje samengesteld. De auteurs beschikken over jarenlange ervaring in verandertrajecten onder de vlag van Twynstra Gudde.
interview
Verandermanagement
28 juli 2009
Paul Groothengel
5-7 minuten leestijd
Gooi al die overbetaalde adviseurs de deur uit. Want ze zijn als verzekeringsagenten die scoren door je angst aan te jagen. Ze kosten je klauwen met geld. En je schiet er echt niets mee op. Het goede nieuws: alle gewenste kennis is er al! Bij de werknemers op de werkvloer. Stop met analyseren. Kost veel te veel tijd, en je komt alleen maar meer problemen tegen. Missies? Bullshit. Kies voor delegerende dictators. Aldus socioloog en consultant Cees Min in zijn boek Bye bye consultant.
recensie
Verandermanagement
23 juli 2009
Jan Jacob Bos
2-3 minuten leestijd
Een ommekeer in milieuvervuiling te realiseren kan aan de hand van vijf disciplines. Over deze disciplines schreef Peter Senge in zijn eerdere boeken. In 'De noodzakelijke revolutie' laat hij zien hoe u deze gebruikt om te werken aan een duurzame wereld. Dat die ommekeer noodzakelijk is, beschrijft hij aan de hand van concreet bewijsmateriaal. Een inspirerend boek dat u op weg helpt om zelf iets te ondernemen.
recensie
Organisatiekunde
15 juli 2009
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Als serieus boekbespreker ben je voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen niets ontziende eigenwijsheid en gepaste nuancering. Daarvan werd ik me weer eens bewust toen ik het boek Praktisch Lean Management van Bas Lohman en Jeroen van Os onder ogen kreeg. ‘Don’t judge a book by the cover.’ Of titel in dit geval!
interview
Verandermanagement
1 juli 2009
Pierre Spaninks
7-9 minuten leestijd
De gebroeders Ten Have, Steven en Wouter, schreven samen met Barbara Janssen Het veranderboek: een opus magnum waarin zij de zeventig belangrijkste vragen van managers over verandering van een gezaghebbend antwoord voorzien. Anders dan veel collega’s uit wetenschap en praktijk zijn zij optimistisch over de toekomst van de veranderkunde. Twintig jaar onderzoek heeft veel bruikbaars opgeleverd. Maar mensen moeten er wel kennis van willen nemen en er rekening mee willen houden, zeggen Steven en Wouter ten Have.
interview
Verandermanagement
1 juli 2009
Eline Crijns
9-12 minuten leestijd
"Ik ben trots op mijn boekenkast. Als ik zit te schrijven of te werken word ik vaak getriggerd door dingen uit de kast. Als alle boeken digitaal zouden zijn, heb je dat niet. Ik vind het ook handig om een boek spontaan te kunnen pakken, in de computer moet je er gericht naar gaan zoeken." Aldus Thijs Homan. M&L dook samen met de auteur in zijn boekenkast.
recensie
Verandermanagement
26 juni 2009
Kees Groeneveld
2-3 minuten leestijd
Wacht niet op verrassingen, maar wees zelf de verrassing in uw omgeving en uw organisatie. Dit is de boodschap die 'Why + How = Wow' uitademt. Jonas Ridderstråle en Mark Wilcox gaat in op het meest fundamentele aspect van leiding geven: het inspireren van medewerkers zodat er een resultaatgedreven organisatie ontstaat. Dit boek is door zijn thema, vorm en door de veelheid aan voorbeelden zeer leesbaar en inspirerend.
recensie
Verandermanagement
24 juni 2009
Jan Jacob Bos
Een inspirerende visie brengt uitdaging en realisme perfect in balans. Een algemene visie trapt al snel open deuren in en zal niet leiden tot vernieuwing. Schrijven, of in het geval van dit zevende deel van de Verandermanagementbox vertellen, over dit onderwerp kan snel leiden tot het intrappen van een open deur. Het is de vraag of het Filip Vandendriessche gelukt is om met een inspirerend verhaal te komen.
interview
Verandermanagement
16 juni 2009
Pierre de Winter
5-7 minuten leestijd
In het succesvolle boek The Three Laws of Performance: Rewriting The Future of Your Organization and Your Life (De drie wetten van prestatie) dat onlangs in het Nederlands is vertaald onder de titel De drie wetten van presatie, beschrijft Steve Zaffron samen met co-auteur Dave Logan de kracht van transformatie in organisaties. ‘Als medewerkers iets op het spel hebben staan, gaat hun organisatie op een heel andere manier voor ze leven.’ Een interview met de auteur.
interview
Verandermanagement
16 juni 2009
Eline Crijns
6-9 minuten leestijd
Bij het in ontvangst nemen van de prijs voor het winnen van de titel ‘Managementboek van het Jaar’ voor Veranderdiagnose maakte Rob van Es een uitermate bescheiden indruk. Achter deze bescheidenheid blijkt een enorme gedrevenheid en perfectionisme schuil te gaan van een man die uitblinkt in de vele dingen die hij doet.
recensie
Verandermanagement
12 juni 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, vertelt ons de Belastingdienst. Hans Vermaak vertelt ons in zijn boek Plezier beleven aan taaie vraagstukken feitelijk precies het omgekeerde: makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker.
interview
Persoonlijke effectiviteit
10 juni 2009
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Jeff Gaspersz, hoogleraar en adviseur innovatie, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, heeft een lange lijst publicaties op zijn naam. Deze maanden voegt hij er weer twee aan toe: Dagelijks innoveren, praktische adviezen voor een kansgerichte organisatie, en Grijp je kans!, een boek dat gericht is op individuen die zich nieuwe mogelijkheden willen vinden en benutten.
recensie
Verandermanagement
9 juni 2009
Gertjan de Groot
4-5 minuten leestijd
Medewerkers en leidinggevenden hebben de neiging om moeilijk te doen over wat Hans Vermaak 'tamme vraagstukken' noemt. Vraagstukken die niet ingewikkeld zijn en die zich met het gangbare veranderrepertoire goed laten oplossen. Als dezelfde interventies toegepast worden om taaie vraagstukken aan te pakken, gaan die daardoor niet weg, die worden er alleen maar taaier van.