Recensie

De kunst van storytelling - ‘Toegankelijk en waardevol’

Wat maakt een merk écht onvergetelijk? Volgens Andy De Bondt is storytelling de sleutel. In ‘De kunst van storytelling’ laat ze aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden zien hoe verhalen zorgen voor impact en herkenning. In zijn recensie duikt Evert Vols in deze strategische vertelkunst.

Evert Vols | 16 juli 2025 | 3-4 minuten leestijd

Onvergetelijk worden – dat is voor veel merken de ultieme droom. Vooraan in het brein van je doelgroep, dáár wil je zitten. Dat verhalen daar meer aan bijdragen dan droge feiten, kun je je misschien wel voorstellen. In De kunst van storytelling doet Andy De Bondt aan de hand van veel voorbeelden haarfijn uit de doeken hoe dit werkt en hoe je daarmee dus zélf onvergetelijk wordt.

Aangenaam verrast

De ondertitel: Strategieën van onvergetelijke merkbeleving verraadt het al: het boek staat vol met strategieën om te komen tot die onvergetelijke merkbeleving. Laten we eens met de vorm beginnen, want ik was aangenaam verrast. Het woord ‘boek’ doet vermoeden dat het in A5-formaat op de deurmat ploft, maar niets is minder waar. De kunst van storytelling is een handzaam A4-formaat – niet te dik en prettig leesbaar. Hierdoor leent het zich uitermate goed voor eigen aantekeningen en het plakken van post-its. Kortom: het nodigt uit om er echt mee aan de slag te gaan. Ik heb dan ook driftig zitten schrijven en strepen.

Dan de inhoud: superrelevant. Waarom? Daar geeft de schrijver snel antwoord op. Verhalende informatie onthouden we namelijk tot 22 keer beter dan losse feiten. En doordat verhalen spiegelneuronen activeren, ervaart de lezer de emoties van de personages alsof het zijn of haar eigen emoties zijn. Fascinerend, toch? Ik was overtuigd, dus door naar de rest van het boek!

Voorbeelden en cases

De opbouw is logisch: van de theoretische achtergrond naar praktische voorbeelden en tips om te meten, leren en verfijnen. De (wetenschappelijke) theorie had van mij nog wel een tandje dieper mogen gaan, maar schrijver Andy De Bondt heeft ervoor gekozen meer in te zoomen op voorbeelden uit de praktijk – en die zijn er meer dan genoeg. Het leuke is dat ieder hoofdstuk bol staat van kort beschreven voorbeelden, en dat het hoofdstuk eindigt met een wat diepgaandere case, vaak van een bekend merk. Dit brengt de theorie tot leven en prikkelt de eigen creatieve geest. Aangezien ik als klantbelevingsexpert zelf veel met storytelling te maken heb, is dit voor mij ook een feest der herkenning. Wel had ik het waardevol gevonden als naast de vele B2C-voorbeelden ook een aantal B2B-voorbeelden waren opgenomen. Want ook in die context kan storytelling veel impact hebben. Binnen B2B-organisaties werken namelijk ook mensen die gevoelig zijn voor mooie verhalen, dus daar is het minstens net zo interessant.

Memorabel

Een leuk detail: ieder hoofdstuk bevat één of meerdere quotes in relatie tot storytelling. Ik licht er eentje uit – die van hoofdstuk 3 over narratieve structuren en verhaalpatronen: ‘De kracht van een verhaal schuilt niet in wat je vertelt, maar in hoe je het vertelt.’ De quote verraadt het al. Dit hoofdstuk staat in het teken van het ‘hoe’ van verhalen vertellen en delen. Hoe bouw je spanning op en op welke manier geef je de held een goede plek in je verhaal? Het berust niet op toeval, maar bevat gerichte onderliggende structuren die maken dat verhalen memorabel zijn.

Kortom: De kunst van storytelling is een toegankelijk en waardevol boek met veel praktijkvoorbeelden waar je zelf prima mee aan de slag kunt. Verwacht niet te veel wetenschappelijke theorie, maar houd wel pen en papier in de aanslag – want inspiratie voor je eigen organisatie krijg je zeker!

Over Evert Vols

Evert Vols is partner bij Buro Improof. Hij heeft veel werkervaring op het snijvlak van klantbeleving, marketing en klantcontact. Hij heeft gewerkt als Customer Experience Marketeer en manager van meerdere klantcontactteams. Aan bureauzijde heeft hij als senior Customer Experience Consultant verschillende organisaties klantgerichter gemaakt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden